Klantenservice:

0528 – 204027

Winkelwagen

  Snelle levering in Nederland en België    Groot assortiment    Gratis verzending bij besteding €100,- in NL

Mobile menu

Productmenu

Tyleenslangen

Tyleenslangen

Resultaat 1–12 van de 23 resultaten wordt getoond

Wat is tyleen?

Tyleen is een veel gebruikte kunststof die zowel boven- als ondergronds wordt gebruikt. Het kan tegen vorst en is bestand tegen de meeste chemicaliën. Je komt het tegen in verschillende eindproducten zoals plastic flesjes, plastic zakjes, verpakkingsfilm, water- en gasleidingen, mantels van elektrische kabels en technische vezels. Het wordt ook wel aangeduid als LDPE of HDPE. Bij flexibele waterleidingen met een kleine diameter is tyleen de gangbare naam. Prettig om te weten is dat tyleen goed te recyclen is en er dankzij de samenstelling bij verbranding geen giftige stoffen vrijkomen.

Geschiktheid

Tyleenslangen zijn zeer geschikt voor het aanleggen van kunststof water- en gasleidingen. De flexibiliteit van het materiaal leent zich uitstekend voor moeilijk bereikbare plekken. Let er wel op dat er een verschil is tussen tyleen voor waterleidingen en gasleidingen. Voor waterleidingen worden de flexibele slangen met een blauwe streep gebruikt. Tyleen gasleidingen zijn te herkennen aan de gele streep die over de slang loopt. Dan is er ook nog de ongekleurde plastic tyleenslang. Die is uitsluitend bedoeld als beregeningsslang of voor de afvoer van water.

Beschikbare afmetingen

Er zijn verschillende afmetingen en diameters verkrijgbaar. Het meest gangbaar zijn slangen op rollen van 50 of 100 meter. De diameter wordt in het algemeen uitgedrukt in millimeter. Daarbij wordt rekening gehouden met de doorsnede van de tyleenbuis en met de dikte van de mantel. Ter illustratie: een slang van 50 meter met de aanduiding 32/2,5 heeft een doorsnede van 32 millimeter en een mantel van 2,5 millimeter dikte.

Het gebruik

Zoals met alle goede producten hebben ook tyleenslangen te maken met de strengste kwaliteitscontroles. Goedgekeurde dunwandige slangen krijgen het label HDPE (of PE-HD). Deze slangen worden gemaakt bij lage druk. Bij dikwandige slangen herken je de beste kwaliteit aan het LDPE-label, ook wel PE-LD genoemd. Deze slangen worden bij hoge druk gemaakt. Voor beide kwaliteitslabels geldt dat de slangen te gebruiken zijn voor de verwerking van drinkwater.

Welke koppelingen zijn geschikt?

Er is een groot assortiment tyleenkoppelingen beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld dik- of dunwandige slangen die een specifieke koppeling van hoge kwaliteit vragen. Voor elk type slang is een eigen type koppeling nodig. Er moet daarbij ook rekening worden gehouden met de uiteenlopende situaties waarin de koppeling wordt gebruikt. Zo is er voor elke omstandigheid een tyleenkoppeling te vinden, zoals: rechte overgang, sok, verloopstuk, knie of knie-overgang. Dan zijn er nog koppelingen met stopkraan, einddop of muurplaat. T-stukken zijn te krijgen met en zonder verloop en draait de overgang van de koppeling met een kwartslag of halve slag naar binnen of naar buiten. Tyleenkoppelingen zijn in alle mogelijke standaardformaten tussen 16×16 en 75×75 millimeter te vinden. Er is voor elk denkbare situatie en constructie altijd een passende koppeling beschikbaar.

Beschikbaarheid

  • Leverbaar in KIWA gekeurd
  • Leverbaar in ongekleurd
  • Leverbaar in rollen van 50meter, 100meter
  • Gaat u de slang permanent buiten gebruiken, graaf de tyleenslang dan 50-60cm diep